Zeptejte se na cokoliv

kotvení okna

Lenka | 27. 11 2014 | KOTVENÍ / KOTVENIE

Dobrý den, chtěla bych se optat na kotvení oken při použití bezpečnostní třídy WK2. Dodavatel oken nám před montáží sdělil vzdálenost 40 cm, ale skutečnost je jiná - cca 50 - 60 cm. Žádali jsme o přepracování, tak aby byla okna splňovala námi zvolenou bezpečnost, ale bylo nám sděleno, že je to v pořádku dle nové normy ČSN 74 6077, kde jsme našli doporučené kotvení pro všechny dřevěná okna shodné. Chtěla bych se optat, zda má náš dodavatel pravdu či pochybil a nyní nechce svou chybu přiznat a provést nápravu na své náklady. Přeci jen jsme si za bezpečnostní okna připlatili nemalou částku a neradi bychom měli následně okna standardního provedení. Děkuji za informaci a přeji krásný den. S pozdravem Lenka.

Odpověď:

Dobrý den,

odolností oken, dveří a dalších prvků se zabývá norma ČSN EN 1627. Ta v principu posuzuje odolnost kování, skla a rámu okna vůči různým druhům vloupání.

Norma jen velmi okrajově řeší míru odolnosti vlastního zabudování prvku např. okna, u něhož se předpokládá, že musí být dostatečné a vyšší než odolnost okna. V normě je vyloženě uvedeno: Montáž musí být provedena v souladu s vydaným montážním návodem výrobce. Navíc obsahuje přílohu A, která uvádí soubor doporučení, co by mělo být obsahem montážního návodu výrobce. Z mého pohledu jsou v příloze uvedeny zhruba ty samé požadavky na montáž, které klade ČN 74 60 77.  

Pokud vám výrobce namontoval okna v souladu s ČSN 74 60 77, použil vhodné kotvy, dodržel jasně daný počet kotvicích prvků, jejich rozteče a umístění je v souladu se schématy v normě, tak je velice pravděpodobně vše v pořádku.

 

Přeji pěkný víkend.

 

TOPlist