Zeptejte se na cokoliv

Okna v líci fasády

Jana | 18. 11 2014 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Dobrý den, letos na podzim jsme si nechali vyměnit stará kastlová dřevěná okna za nová plastová. (tloušťka profilů 82 mm, trojsklo 0,5) . Okna jsou zabudována pomocí kotev do líce zdiva (cihla, tvárnice cca 300mm) a zapěněna, zevnitř je páska, zvenku pásky NEJSOU takže "čouhá" pěna ven. Pěna je neořezaná. Okna sedí na podkladním profilu, který je sice izolovaný, ale v porovnání s okny žádná sláva :) Příští rok na jaře by jsme chtěli zateplit polystyrenem. Otázka zní co se stane přes zimu pokud okna zůstanou takto neošetřeny? Je zde možnost kondenzace, plísní, promrzání nebo jiné nebezpečí za takto krátké období? Velmi Vám děkuji za případnou odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

pokud je okno v líci fasády, bude docházet k provlhání zdiva, spáry, zničení PUR pěny, akceleraci koroze výztuže v okně, tvorby námrazy na rámu na vnitřní straně okna, k nadměrnému prohnutí rámu apod.

Vámi popsaná situace je jedna z nejhorších možných vůbec. Veškerá dešťová voda, která poteče po fasádě, bude mít tendenci zatéct do spáry nad oknem. Pokud tam navíc zmrzne, může poškodit nebo i zničit přilehlé konstrukce.  

Z výše uvedeného tedy vyplívá, že ponechat stavbu v tomto stavu nedoporučuji. Zkuste spáru okolo okna dočasně (než vybudujete ETICS) zakrýt pomocí okenních fólií s dostatečnou UV odolností.

 

Přeji pěkné úterý.  

 

TOPlist