Zeptejte se na cokoliv

Výměna špaletových oken

Jiří Vaněk | 27. 11 2014 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Dobrý den, chystám se měnit stará špaletová okna za nová jednoduchá plastová. Prioritou je pro mne použití okenních fólií a pásek Illbruck, avšak nejsem si jistý detailem napojení okna na nadpraží. Problém je v tom, že špaleta je zde dost široká (stará vnitřní okna jsou totiž vyšší než vnější) a po osazení nového okna mezi jeho rámem a nadpražím zůstane mezera cca 10 cm. Dodavatel navrhuje vyplnit ji deskou polystyrenu, což mi přijde rozumné, ale jak potom napojit fólie (zevnitř) a pásky (zvenku kvůli zalomenému ostění) na polystyren a je to vůbec možné? Případně místo polystyrenu navrhuje na rám nového okna nasadit rozšiřující plastový profil , ale ten je za značný příplatek a nevím, zda to není zbytečné. Děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den,

vyplnění mezery nad oknem o velikosti cca 10 cm pomocí EPS nedoporučuji. Nebude do čeho kotvit, respektive délka kotvícího prvku by pak musela být odhadem minimálně 200 mm (50 mm rám / 100 mm spára / min. 50 mm podklad) a v takovém případě nebude mít dostatečnou tuhost. Kotva ve spáře 100 mm bude velmi namáhaná na ohyb a střih, ukotvení bude téměř určitě v nadpraží velmi nestabilní při náporu větru, otevření okna apod. 

Nechte si na okno doplnit rozšiřovací profil nebo ještě lépe nějaký hranol, který bude mít podobné tepelně izolační vlastnosti jako rám okna a je dostatečně pevný a tuhý. Příklad ZDE: http://www.naspasivnidum.cz/userFiles/rd-weinfurter/13.jpg. Takový prvek musí být pochopitelně dobře přišroubován/upevněn k rámu okna. Tím vytvoříte připojovací spáru např. 1- 2 cm, kterou můžete poté velmi dobře utěsnit. Nakonec je možné nadpraží doplnit o již zmíněný EPS, který rozšiřovací prvek kompletně zakryje a detail bude funkční, čistý a pěkný.  

Přeji pěkný čtvrtek. 

 

TOPlist