Zeptejte se na cokoliv

Zmenšení okenního otvoru polystyrenem

Martin | 5. 12 2014 | OSTATNÍ / OSTATNÉ

Dobrý den, plánuji ve starším domě vyměnit špaletová okna za plastová - 3 okna mají rozměr 180x160 a zdají se mi zbytečně vysoká. Chtěl bych je shora snížit o 20 cm (tím bych i srovnal výšku se zbylými 2 okny na 140 cm). Jako nejjednoduší řešení se mi zdá stará okna vybourat a nahoru k nadpraží nalepit 20 cm fasádního polystyrenu a teprve pak montovat okna. Prosím o radu, zda se to dá takto možno vyřešit. Pokud ano, tak zda polystyren jenom přilepit (lepidlo nebo pěna?), nebo i přivrtat? Nebude nějaký problém při uchycení oken? Dá se to zvládnout ve stejný den, kdy přijede firma okna montovat, nebo jak dlouho předem? Předem děkuji za rady ...

Odpověď:

Dobrý den,

vámi popsaný přístup a zvolený postup není příliš běžný. Je dobré si prvně uvědomit, že svým zásahem změníte výrazně celkový vzhled budovy. Je rozdíl mít okna 1800x1600 nebo 1800x1400 mm. Dalším faktorem, který bych doporučil vzít v potaz, je snížení míry osvětlení interiéru denním světlem. Jinými slovy je k zamyšlení, zda-li snížením výšky více získáte než-li ztratíte. Kotvení do nebo přes vrstvu 20 cm EPS nebo XPS je zhola nemožné. Okno v nadpraží nebude kam ukotvit. 

 

Pokud byste se pro vámi popsanou variantu ale stejně rozhodl (zmenšování oken), tak bych určitě doporučil přistoupit ke snížení otvoru klasickým způsobem, to jest vybudování dalšího níže umístěného překladu a dozdění prostoru nad ním. Takový postup zaručí trvanlivost, možnost ukotvení okna v nadpraží a nulové riziko působení váhy materiálu nad oknem na rám okna. 

 

Přeji pěkný víkend. 

 

TOPlist