Zeptejte se na cokoliv

Výměna dřevěných oken z venku budovy (z exteriéru)

Milan Gluch | 22. 1 2015 | OSTATNÍ / OSTATNÉ

Dobrý den, chystám se realizovat výměnu stávajících dřevěných oken za nová dřevěná eurookna v profilu IV68 nebo IV 78 a IV84 nebo IV92 (ještě jsem se nerozhodl pro dodavatele oken). Chtěl bych tuto výměnu oken, ale realizovat z exteriéru. Zejména proto, že mám uvnitř udělané nové omítky a mám také usazené nové vnitřní parapety a na WC a v koupelně jsou kolem oken nové obklady. Proto bych nechtěl narušovat vnitřní prostor kolem oken zevnitř budovy. Firmám, které jsem oslovil, se do výměny oken z exteriéru moc nechce a já mám taky obavu jestli by provedli všechno správně. Mohl by jste mi prosím poradit, jakým způsobem by bylo nejvhodnější realizovat výměnu oken z exterieru, napsat mi laický postup takovéto montáže od přípravy okna až po konečné zapravení a poradit mi co si mám u montáže pohlídat? Moc vám předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

montáž oken z exteriéru podléhá stejným principům a pracovním postupům jako v opačném případě. Doporučuji vám si projít kontrolní seznam. Ten jasně popisuje v bodech na co si dát obecně pozor. Ke stažení ZDE: http://montazokna.cz/_files/file/Downloads/kontrolni_plan_NEW.pdf

Předpokladem k nepoškození materiálů na vnitřní straně ostění je sonda (průzkum) jakým způsobem jsou původní okna kotvená. Pokud nebudou kotvicí prvky pod úrovní nových omítek a obkladů, tak by měly, při troše péče, jít původní okna demontovat (rozřezat a vypáčit) bez úhony na interiérových ostěních.

Na vnitřní straně není po montáži oken zpravidla prostor pro instalaci fólií apod. Proto bych doporučil spáru na vnitřní straně zatmelit. Příklady ZDE: http://montazokna.cz/kvalitni-montaz/schemata-utesneni-spary

Na vnější straně bude potřeba oprava omítek a ostění, to je logické. Pro ty účely je dobré využít fólie nebo pásky a rámy oken zateplit pomocí EPS, XPS apod.

 

Mějte se pěkně.

 

 

TOPlist