Zeptejte se na cokoliv

Vlhkost ostění, technologie zapravení spár kolem oken

svancar.vz@gmail.cz | 5. 2 2015 | MONTÁŽ PŘEDSAZENÝCH OKEN / MONTÁŽ PREDSAZENYCH OKIEN

Dobrý den, prosím Vás o radu. Před pár měsící mi byla na chalupě provedena výměna oken (cihlový dům z roku 1937, přístavba patra cca v roce 1985, obvodové stěny tloušťky 50 cm). Původní okna - trojdílná, dřevěná, zdvojená skla - cca z osmdesátých let, nová okna - plastová, dvojsklo, ve stejném členění. S ohledem na plánované zateplení domu, které však proběhne v řádu let, mi dodavatel nová okna nainstaloval v rovině s venkovní fasádou (brizolit). Byl jsem ujišťován, že je to jediná správná montáž. Z vnitřní strany okna je na rámu nalepena fólie, která je ukončena mřížkou. Při instalaci byla okna vyvážena, podložena plastovými klínky a zafoukaná PUR pěnou. Zevnitř byla přes zaschlou a zalomenou pěnu přetažena fólie, ukončená mřížkou zaomítanou sádrovou omítkou. Nainstalovaný parapet je podfoukám PUR pěnou. Vně domu je pouze zalomená PUR pěna, která je nedbale zaomítána. ( Zedník mi přiznal, že venku použil stejnou omítku jako uvnitř, tedy sádrovou. To jsem dříve nevěděl, jelikož jsem nemohl být přítomen. ) Jsou nainstalovány mikro plechové římsy, které jsou pouze podfoukány PUR pěnou, dosud nijak neupravenou. Jsou zjevné netěsnosti u přechodu svislé stěny a hravy plechové římsy. Při týdením pobytu na chalupě jsem s hrůzou zjistil, že při poklesu teploty do mínusových hodnot a dešti vlhly vniřní ostění po celém obvodu oken, den ode dne se rozšiřovaly a tmavly. Jsem absolutní laik zcela bez zkušeností, ale mám podezření, že se vsakuje vnější vlhkost a déšť. Pro úplnost dodávám, že je dům stále temperovaný na 10 stupňů a při našem pobytu vytápěný na 22 stupňů. Po týdnu od našeho odjezdu jsem se přijel podívat a ostění byla bez viditelné vlhkosti. Ihned jsem kontaktoval dodavatele, předal mu fotografie zvlhlého ostění a požádal ho, aby se přijel podávat a provedl opravu. Na kontrolní schůzce mi bylo sděleno, že je to způsobeno umístěním okna na hranu fasády a vnitřní vlhkostí (bez jakýchkoliv měření). Technologicky je údajně vše v pořádku a jediný způsob, jak se problémů zbavit, je kompletní zateplení domu. S tím však mám obrovský problém. Dům jsem před rokem koupil a pomalu jej opravuji. Z finančních důvodů si v současnosti nemůžu zateplení celého domu dovolit. Obávám se ale poškození konstrukce domu. Existuje nějaký způsob, jak tuto situaci řešit bez zateplení celého domu? Nějaké řešení snad existuje. Velmi děkuji. Švancar

Odpověď:

Dobrý den,

doporučil bych vám jako první krok nechat si udělat tepelně technický audit budovy. Výsledkem by měla být informace (třeba energetický štítek budovy), kde bude jasně uvedeno, kde má budova největší slabiny a kde se tedy vyplatí rekonstruovat především. Poté by určitě byl vhodný projekt, tedy nechat si vypracovat projektovou dokumentaci pro další chystané úpravy. 

Co se týká stávajícího stavu, okna umístěná do líce budovy budou dobře fungovat až v momentě zateplení jejich rámů a okolní plochy zdí okolo nich. Vzhledem k tomu že nemůžete aktuálně zateplovat celý objekt, tak bych vám doporučil alespoň udělat zateplení okolo oken. Jak takové šambrány vypadají můžete najít ZDE. Ve vašem případě ovšem nebudou udělány ze štuku, omítky apod. ale z EPS, XPS a poté opatřeny stěrkou apod. 

Mějte se pěkně.

 

 

TOPlist