Zeptejte se na cokoliv

Montáž rámu okna do původního rámu

Honza P. | 16. 3 2015 | Nezařazené / Nezaradené

Dobrý den, mám na domě 15 let plast.okna z profilu KBE-3 komory rozměry 205x145cm, jsou dožilá a nejdou již seřídit. Stávající okna bych proto vysadil z rámů a z něj demontoval kování i těsnění. Tento původní rám bych ponechal a do něj bych vsadil nový plast.rám většího profilu s více komorami spolu s novými okenními křídly. Nový rám by zvnitřku lícoval s původním ponechaným rámem, vzniklou mezeru š.3cm bych dopěnil a překryl nalepenou plast.lištou. Nový vsazený rám by zvenku přečníval cca 2 - 3cm před ponechaný rám - okolo bych proto nalepil ostění z polystyrenu tak aby byla zakryta spára mezi oběma rámy, následně apu-lišta do lepidla a omítkovina. Doplnil bych polystyren a osadil nový venkovní parapet. Mezi rámy bych při montáži nechal mezeru cca 1cm vyplněnou kompr.páskou. Nový rám bych přikotvil pomocí ocel příchytek nebo turbošrouby asi k původnímu rámu. Chtěl bych se vyhnout demontáži rámu, zevnitř je k němu nyní přichyceno ostění z SDK do plast.lišty a přilepen parapet, voda zde nekondenzuje ani není vykazována po těch letech žádná porucha, bylo by to více něž pracné. Zmenšení oken o 20cm není vzhledem k jejich rozměrům na závadu. Je možné takto namontovat nové okno do původního rámu ?

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel zkušenosti s montáží nových oken do starých rámu nemám. Docela zároveň pochybuji, že ji nějaký dodavatel oken bude mít a montáž dopadne ideálně. Navíc 15 let staré PVC rámy budou vykazovat patrně horší tepelně izolační vlastnosti, plus rámy mají po vnitřním obvodu profilaci a je tedy otázkou, jak nové rámy do těch starých dostatečně pevně zafixovat. 

Osobně bych se vámi popsanou cestou nevydal. Výsledek je nejistý a vzhledem k tomu, že asi nebudete chtít znovu podobnou anabázi podstupovat za cca 2- 3 roky, bych doporučil zvážit citlivou kompletní demontáž původních oken. 

Přeji pěkné pondělí. 

 

 

TOPlist