Zeptejte se na cokoliv

Řešení v oblasti parapetu

Aknelka | 7. 12 2015 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Dobrý den, děkuji za odpověď na předchozí otázku. Už jsem snad pochopila :) Ještě se chci zeptat na ideální utěsnění v oblasti parapetu, a myslím tím uvnitř i venku. U stávajících oken mám po výměně uvnitř parapet koupený jako "metráž", dozděný pod okno a spára byla zatmelena bílým tmelem. Po několika letech je už tmel poškozený. Co s tím - vyčistit a pak...? Vnější parapety byly ponechány tak jak byly předtím u starých oken, pouze u 1 okna je tam mezi rámem okna a plechovým parapetem jakási páska nebo možná vrstva lepidla (není to zřejmé a je poškozená). Zatím mám nouzové řešení podle našich babiček - z vnitřní strany utěsnění pomocí textilního materiálu, což sice trochu funguje, ale jinak je to hrozné. Pochopitelně bych ráda, pokud se pustím do nápravy, aby tato byla definitivní, a proto prosím o radu. Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

jestli jsem otázku dobře pochopil, jedná se vám zejména o zlepšení těsnosti oken u parapetu. Pokud se nerozhodnete k odstranění parapetů a dotěsnění spáry pod nimi (okno versus parapetní zdivo), tak bych určitě doporučil opět spáru mezi oknem a vnitřním parapetem zatmelit pomocí "estetického tmelu" a také spáru mezi vnitřním parapetem a zdivem. Je pochopitelně potřeba využít takový tmel, který bude mít dostatečnou přilnavost jak k oknu, tak k parapetu a i zdivu. Doporučil bych vyhledávat v tomto případě elastické tmely s označením hybridní nebo ms polymer. 

na venkovní  straně můžete, pokud vám to nebude vzhledově vadit, postupovat např. takto: http://montazokna.cz/fotogalerie/drevena-okna-osazena-do-cihloveho-zdiva-zalomene-osteni (poslední foto v galerii.

 

V případě, že byste se rozhodla parapety dočasně odstranit a spáru pod nimi zaizolovat a následně je osadit zpět, tak v takovém případě můžete opět s úspěchem použít okenní fólie pro tyto účely deklarované. 

 

Mějte se pěkně. 

TOPlist