Zeptejte se na cokoliv

Montáž historických replik oken

Libuše Hašková | 19. 1 2016 | OSTATNÍ / OSTATNÉ

Dobrý den, potřebovali bychom poradit s montáží replik původních špaletových oken v historické budově. Okna jsou dřevěná, ze smrkového řeziva, vnější křídlo sklo 4 mm, vnitřní křídlo izolační dvojsklo 4-10-4. Celková šířka špalety je asi 30 cm. Zdivo je smíšené -kámen + cihly o tloušťce 90 - 120 cm, vnější fasádu nelze zateplit. Potřebovali bychom poradit, jak vhodně postupovat při montáž oken do stavebního otvoru, zda je možné použít izolační fólii a jak ošetřit montážní spáru. U oken, která jsme měnili v minulých letech, máme problémy s velkým výskytem plísní v jejich okolí. Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

máte-li nyní problém s výskytem plísní, tak bych doporučil zaměřit se na důsledné analyzování důvodu, než se rozhodnete k výměně dalších oken. Můžete to vyzkoušet vlastními silami nebo si najmou nějakou expertní kancelář. Sami můžete monitorovat teplotu v noci a přes den v místnostech, míru vlhkosti a zda vám netáhne okolo oken nebo spárami mezi rámy oken a zdí. Jestliže nenajdete např. vysoký pokles teploty v místnosti nebo vlhkost nad 55% a okolo oken či skrze ně nebude táhnout, tak bych doporučil věnovat pozornost vámi zmíněnému zasklení. Osobně se přikláním k variantě, že dvojsklo u špaletových oken je vhodné na vnější straně, jelikož následně dochází k podstatně nižšímu prochladnutí konstrukce okna během zimního období. Můžete například vyzkoušet u jednoho stávajícího okna výměnu jednoduchého skla na vnějším křídle za dvojsklo, pokud to konstrukce vnějších křídel dovolí. 

Co se týká utěsnění připojovací spáry, tak na vnější straně doporučuji použít nějaký kvalitní elastický tmel, který utěsní spáru mezi oknem a omítkou. Na vnitřní straně je možné zpravidla použít běžné okenní fólie. 

Mějte se pěkně. 

TOPlist