Zeptejte se na cokoliv

Kotvení a utěsnění oken

Petr | 25. 11 2019 | KOTVENÍ / KOTVENIE

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na detail kotvení pomocí pásových kotev do obvodového zdiva Heluz, kde je použita tvarovka pro vylepení tepelné izolace v místě okenního rámu. Jde mi o to, že montážníci kotvili šroubem o délce 6 cm přes tepelný izolant tloušťky 3 cm. Už teď je kotva volná a není dostatečně utažená a někde jde bez použití síly vytáhnout ze zdiva. Montážní firma tvrdí, že je to správně. Já si to nemyslím. Dále použili pro připojovací spáru mezi rámem okna a zdivem komprimační pásku Ilbruck TP652 velikosti S -66mm, která je použitelná max. do spáry o velikosti 22mm, ale spára mezi rámem okna a zdivem je u některých oken až 30mm. Podle mne je páska nedostatečná dle tabulky výrobce, kde uvádí její použitelnost dle tloušťky vzniklé spáry. Dá se to nějakým způsobem zachránit? Nebo se musí znovu, ale správně zaměřit okna a objednat nová okna nebo stačí okna zdemontovat a jinak, ale správně je ukotvit a použít správnou komprimační pásku? Doufám, že je dotaz srozumitelný. Moc děkuji za odpověď a radu.

Odpověď:

Dobrý den,

průchozí kotvení šrouby je možné, nicméně musí být zvolena dostatečná délka šroubů a otvory musí být vrtány bez příklepu vrtákem o správném průměru. Pokud lze šrouby vytáhnout rukou, tak je něco špatně. Zkuste kontaktovat technickou podporu Heluz, zda uvádí nějakou minimální zápustnou hloubku šroubů do uvedeného typu tvárnic.

Osobně bych doporučil minimální zápustnou délku okenního šroubu (o průměru 7,5 mm) do děrované cihly cca 60 mm. Vrtáno by v takovém případě mělo být vrtákem o průměru 6 mm. TP652 o velikosti je vhodná do spáry 12 mm, pokud se jedná o běžnou budovu nikoliv pasivní nebo nízkoenergetickou. V případě, že je spára 30 mm, je potřeba zvolit větší rozměr pásky, tedy tu původní vyměnit. Nebo lze okna doplnit okenními fóliemi, které zajistí těsnost namísto nevhodně zvoleného rozměru TP652.  

TOPlist